Risicolocaties
De analyse leidt tot de volgende risicolocaties. De toelichting op de risicolocaties is opnieuw in lijn met het stappenplan risicoanalyse van het Kennisnetwerk SPV (zie inleiding Detailanalyse), maar dan toegespitst op locaties. Dit overzicht met risicolocaties is niet limitatief. Het is een voorbeeld dat op basis van de nu beschikbare informatie laat zien hoe in lijn met het SPV risicogestuurd risicolocaties kunnen worden gesignaleerd én onderbouwd.
Generaal Maczekstraat: 30km/u wegen, fiets en e-bike, snelheid in het verkeer.
De route maakt onderdeel uit van een belangrijke verbinding tussen wijken in het zuiden met de singelstructuur en de binnenstad. Ook maakt de route deel uit van recreatieve fietsroutes en is druk befietst door zowel VO- als BO-scholieren vanwege de omliggende scholen. Er wonen relatief veel kinderen tot 15 jaar in de omliggende straten. Dit een “grijze weg”: de weg is weliswaar 30km/u, maar grotendeels niet overeenkomstig ingericht. Er zijn weliswaar enkele plateaus, maar er zijn ook fietsstroken, verkeerlichten, asfaltverhardingen en uitritconstructies. De straat wordt door gebruikt door aanzienlijk wat autoverkeer (ca. 4500/5500 mvt/etmaal) en er wordt ook vrij hard gereden (v85=ca. 45km/u). Scholierenverkeer rijdt zowel (deels) over de rijbaan, maar (met name BO-fietsverkeer) steekt ook regelmatig over. De combinatie van veel (verschillend) verkeer, inrichting en gebruik, leidt tot een aanzienlijke kans dat er conflicten ontstaan tussen fietsers en overig verkeer. Er hebben zich enkele ongevallen voorgedaan op zowel kruispunten als wegvakken.
Nieuwe Ginnekenstraat/Van Coothplein: 30km/u wegen, fiets en e-bike, snelheid in het verkeer.
Het betreft een inloopstraat van de binnenstad die naast de bestemmingsfunctie tevens gebruikt wordt om de zuidelijke wijken te verbinden met het stadshart en voor doorgaand verkeer tussen verschillende wijken in het zuiden en het noord-westen. Een aanzienlijk aantal VO-scholieren maken deels gebruik van de route en steekt over ter hoogte van het kruispunt Van Goorstraat. De weg is 30km/u en gedeeltelijk overeenkomstig ingericht: fietsers rijden gemengd met het autoverkeer, er is een klinkerverharing aanwezig en de straat is redelijk oversteekbaar. Daarentegen zijn er geen snelheidsremmende maatregelen aangebracht en zijn de zijstraten aangesloten door middel van uitritconstructies. Tevens is halverwege een rotonde die enerzijds bestaat uit een uitritconstructie voor fietsers aan de oostelijke tak, en zijstraten met gelijkwaardig voorrang in relatie tot verkeer op de rotonde aan de noordwestelijke en zuidelijke takken. De straat wordt door gebruikt door aanzienlijk wat autoverkeer (ca. 6000/7000 mvt/etmaal) en er wordt iets te hard gereden (v85=ca. 35km/u). Doordat de straat zowel bestemmingsverkeer als doorgaans verkeer bedient, voor beide functies als zodanig is ingericht, alsmede door het gebruik van de route voor zowel fiets- als autoverkeer, leidt dit tot een aanzienlijke kans op conflicten tussen fietsers en autoverkeer. Er hebben zich enkele ongevallen voorgedaan op zowel kruispunten als wegvakken.
Brandebeemd/Louwersdonk/Essendonk: 30km/u wegen, fiets en e-bike, snelheid in het verkeer.
De buurt Gageldonk in de Haagse Beemden is woonlocatie met weinig voorzieningen. Er is veel bestemmingsverkeer aangezien de straten geen gebiedsontsluitende functie hebben. De straten maken deel uit van een grote 30 km/u zone. Schoolverkeer maakt beperkt gebruik van de route. Het betreft daarbij vooral BO-verkeer. Ondanks dat het een 30 km/u-zone betreft, zijn de straten vrijwel niet overeenkomstig ingericht. Snelheidsremmers op lange rechtstanden ontbreken grotendeels, ook op gelijkwaardige kruispunten. Er zijn vrijwel overal uitritconstructies waardoor verkeer van rechts geen voorrang heeft. Het wegdek bestaat uit asfalt met rijbaanscheiding in belijning aangebracht. Voetgangers kunnen niet overal veilig oversteken. Het oogt daarmee vooralsnog als een straat waar 50km/u is toegestaan. Fietsverkeer is echter wel gemengd met het autoverkeer. De straten worden door gebruikt door een beperkte hoeveelheid autoverkeer (ca. 1500-3000 mvt/etmaal) en er wordt aanzienlijk te hard gereden (v85=ca. 40-45km/u). Doordat de straat bestemmingsverkeer bedient, maar vooral voor ontsluitingsverkeer is ingericht en daarmee vrij hoge rijsnelheden kent, leidt een aanzienlijke kans op conflicten tussen fietsers en autoverkeer. Er heeft zich een klein aantal letselongevallen voorgedaan op zowel kruispunten als wegvakken.
Groot Ypelaardreef: 30km/u wegen, fiets en e-bike, oudere fietser, snelheid in het verkeer.
In de wijk IJpelaar wonen relatief veel ouderen. Zij zullen vaak gebruikmaken van de voorzieningen bij winkelcentrum De Burcht. De Groot Ypelaardreef is een 30km/u zone, maar naast bestemmingsverkeer wordt de route ook nog deels gebruikt voor doorgaand (fiets)verkeer, waaronder BO- en VO-fietsers. Ondanks dat het een 30 km/u-zone betreft, is de straat vrijwel niet overeenkomstig ingericht. Snelheidsremmers op lange rechtstanden ontbreken, ook op gelijkwaardige kruispunten. Mogelijk ontbreken deze vanwege de functie als busroute. Er zijn vrijwel overal uitritconstructies waardoor verkeer van rechts geen voorrang heeft. Het wegdek bestaat uit asfalt. Voetgangers kunnen niet overal veilig oversteken. Het oogt daarmee vooralsnog als een straat waar 50km/u is toegestaan. Fietsverkeer is wel gemengd met het autoverkeer, wat ook hoort in een 30km/u zone, maar omdat de inrichting op andere punten tekortschiet is dit niet geheel passend. De straten worden door gebruikt door een vrij laag aantal autoverkeer (ca. 1000 mvt/etmaal), maar en er wordt aanzienlijk te hard gereden (v85=ca. 45-50km/u). Doordat de straat bestemmingsverkeer bedient, maar vooral voor ontsluitingsverkeer is ingericht en daarmee vrij hoge rijsnelheden kent, leidt dit tot een aanzienlijke kans op conflicten tussen (oudere) fietsers en autoverkeer. Er heeft zich een klein aantal letselongevallen voorgedaan op zowel kruispunten als wegvakken.
Zwijnsbergenstraat/De Burcht: 50km/u wegen, fiets en e-bike, oudere fietser
Op de Zwijnsbergenstraat (ter hoogte van het winkelcentrum De Burcht) rijden gemiddeld ca. 9.000 mvt/etmaal. Hoewel de fietspaden vrijliggen, hebben overstekende fietsers beperkte voorzieningen om veilig de 50km/u weg over te kunnen steken, behalve met een brede (geasfalteerde) middenberm. De V85 ligt wordt behalve ter hoogte van de Burcht grotendeels overschreden. Er hebben rondom de Burcht enkele ongevallen plaatsgevonden.
Haagweg: 30/50 km/u-wegen, fiets en e-bike, oudere fietser, snelheid in het verkeer.
De Haagweg verbindt de wijken Princenhage en Heuvel met het centrum. In met name Princenhage wonen relatief veel ouderen. Er liggen ook basisscholen, scholen voor voortgezet onderwijs en (winkel)voorzieningen nabij de Haagweg. Het westelijk gedeelte van de Haagweg is een 30km/u zone en de gehele route wordt met name gebruikt voor doorgaand (fiets)verkeer, waaronder BO- en VO-fietsers en maakt de weg deel van het regionaal fietsnetwerk. Het middendeel (tot aan de Vincent van Goghstraat) en het oostelijke deel van de Haagweg (tot aan de Nieuwe Haagdijk) is 50km/u en zijn gedeeltelijk overeenkomstig ingericht. Het wegdek bestaat uit asfalt behoudens de fietssuggestiestroken op het middengedeelte die van klinkers zijn voorzien. Op het oostelijk gedeelte zijn fietsstroken aangebracht. Op beide delen wordt langs de weg geparkeerd. De aansluiting op de eveneens voor 50km/u ingerichte Tuinzigtlaan is niet voorzien van een rotonde of VRI terwijl de aansluiting op de Vincent van Goghstraat wel voorzien is van een VRI. De Haagweg eindigt aan de oostelijke zijde in 30km/u-zone op een plateau. Op het middengedeelte van de Haagweg rijden ca. 2.000 tot 3.000 mvt/etmaal en op het oostelijk gedeelte ca. 7.500 tot 8.000 mvt/etmaal. Overtreding van de rijsnelheid vindt beperkt plaats (v85=ca. 55km/u). Hoewel de verschillende gedeeltes elk anders van elkaar zijn ingericht, verschillende doelen hebben en verschillende verkeersdruktes kennen, wordt de route ook gebruikt door fietsverkeer. Zij worden op alle gedeeltes geconfronteerd met auto’s met een hoge rijsnelheid. Dit leidt dit tot een aanzienlijke kans op conflicten tussen (oudere) fietsers en autoverkeer. Er heeft zich een klein aantal letselongevallen voorgedaan op met name kruispunten in vooral het oostelijk gedeelte. Op het westelijk gedeelte hebben nauwelijks letselongevallen plaatsgevonden.
Tramsingel: 50km/u wegen, fiets en e-bike.
De Tramsingel maakt onderdeel uit van singelstructuur rondom het centrum. Deze heeft een gebied ontsluitende functie voor zowel fiets- als autoverkeer, zowel om het centrum met omliggende wijken te verbinden, maar ook als route voor doorgaand verkeer tussen de wijken. Er wordt ook in aanzienlijke mate gebruik van gemaakt door BO- en VO-verkeer. De weg heeft een maximumsnelheid van 50 km/h (behalve ca. 100 meter aan de zuidoostkant, wat een 30 km/u-zone betreft) en is ook grotendeels overeenkomstig ingericht, behalve dat op het zuidelijk gedeelte de weg veel langsparkeervakken kent en het fietspad op de rijbaan is geplaatst door middel van fietsstroken. Vanaf de zuidoostkant neemt het aantal mvt/etmaal toe van ca. 8.000 tot ca. 12.000 ter hoogte van de Nieuwe Prinsenkade, maar er wordt nauwelijks te hard gereden (v85=ca. 50-55km/u). Vanwege het aanzienlijke gebruik van de route door fietsers op fietsstroken in combinatie met het aanzienlijke aantal mvt/etmaal, leidt tot een verhoogd risico voor fietsers. Er heeft zich een aanzienlijk aantal letselongevallen voorgedaan op zowel kruispunten als wegvakken.
Schorsmolenstraat/Fellenoordstraat (en het daartussen gelegen kruispunt): 50km/u wegen, fiets en e-bike.
De Schorsmolenstraat en Fellenoordstraat maken deel uit van een verbinding tussen de singelstructuur en het centrum. Deze heeft een gebiedsontsluitende functie voor zowel fiets- als autoverkeer, zowel zowel gebieden in het centrum als het centrum met omliggende wijken te verbinden. Er wordt ook in aanzienlijke mate gebruik van gemaakt door VO-fietsverkeer. De weg heeft een maximumsnelheid van 50 km/h, maar is enkel ten dele overeenkomstig ingericht. Op enkele delen zijn er langsparkeervakken kent en is het fietspad niet vrijliggend. Het aantal mvt/etmaal ligt tussen de ca. 9.000 tot ca. 11.000. Er wordt nauwelijks te hard gereden op de Fellenoordstraat (v85=ca. 50-55 km/u) en de rijsnelheid van het autoverkeer is op de Schorsmolenstraat nog lager (v85=ca. 40/45 km/u). Te midden van deze straten kruist de route de Nieuwe Haagdijk en Haagdijk die beiden ingericht zijn als 30 km/u straten. De oversteekbaarheid is op beide assen onoverzichtelijk ingericht. Vanwege het aanzienlijke gebruik van de route door fietsers op fietsstroken in combinatie met het aanzienlijke aantal mvt/etmaal, leidt tot een verhoogd risico voor fietsers. Hier concentreren zich een aantal ongevallen.