Overige aandachtspunten
In de voorgaande paragrafen zijn de prioritaire risicothema’s beschreven in de gemeente Moerdijk. Het leveren van inspanning op deze risicothema’s is het meest effectief om de verkeersveiligheid te verbeteren. Dat betekent echter niet dat het niet nodig is om inspanning te leveren op de overige thema’s van het SPV. De gemeente heeft nog een extra aandachtspunten benoemd, als gevolg van de lokale ervaring en signalen, welke uit objectieve data niet (goed) te onderbouwen is. Dit betreft de schijnveiligheid voor kinderen en ouderen.
Landbouwverkeer
Landbouwverkeer is in de gemeente Moerdijk een aandachtspunt dankzij het aanzienlijke aandeel buitengebied, de landelijke gemeente die Moerdijk is en de eerder benoemde risico’s ten aanzien van de 60 km/u wegen die hier grotendeels zijn gelegen. Landbouwverkeer is vaak slecht vertegenwoordigd in de beschikbare informatie rondom verkeersveiligheid. Dat betekent niet per definitie dat het niet voor verkeersveiligheidsrisico’s zorgt. Moerdijk is een gemeente met veel landbouwverkeer. Zowel in het buitengebied als in de kleinere kernen is landbouwverkeer een groot onderdeel van het verkeersbeeld. Dit brengt risico’s met zich mee. Door de beperkte inrichting van o.a. 60 km/u wegen is er een risico in combinatie met andere verkeersdeelnemers.
Door het SWOV is onderzoek gedaan naar landbouwverkeer in het buitengebied en de slachtoffers bij ongevallen met deze voertuigen. Slachtoffers van een ongeval met een landbouwvoertuig vallen grotendeels bij de tegenpartij. De meeste slachtoffers vallen onder fietsers en inzittenden van bestel- en personenauto’s. Onder de doden is het aandeel fietsers het hoogst. Onder de ernstig verkeersgewonden was in de periode 2005-2009 het aandeel inzittenden van bestel- en personenauto’s het hoogst. Het aandeel slachtoffers onder bestuurders en eventuele passagiers van het landbouwvoertuig is een stuk lager. Het overgrote deel van de dodelijke ongevallen met landbouwvoertuigen gebeurt op wegen buiten de bebouwde kom: op 80- en 60 km/uur-wegen. Een belangrijke ongevalsoorzaak is de breedte van het (land)bouwvoertuig in combinatie met vooral smalle wegen, evenals het feit dat het zicht van de bestuurder vaak geblokkeerd wordt door delen van het voertuig, werktuigen of lading. Ook de zichtbaarheid en herkenbaarheid van landbouwvoertuigen in het donker kan een probleem zijn.
Brom-/snorfietsers en de positie op het fietspad OF op de rijbaan
In de gemeente Moerdijk is het aantal brom- en snorfietsers in absolute aantallen toegenomen tussen 2015 en 2019, maar is slechts relatief gegroeid van 5,24% naar 5,76%, in verhouding tot het totale voertuigenbestand in de gemeente. Dit vergroot in de toekomst de kans op interactie met deze vervoerswijze.
Het wordt in Nederland op de fietspaden steeds drukker. Het aanwezige risico in Moerdijk rondom de brom- en snorfietsers maakt dat menging van het (langzamer rijdend) fietsverkeer en de brom- en snorfietser een veiligheidsrisico kan zijn. Vaak rijden brom- en snorfietsers op de rijbaan, ook wanneer er fietspaden gelegen zijn naast 50 km/u wegen. Omdat de meeste ongevallen op kruispunten plaatsvinden, in combinatie met de personenauto, kan juist de plotselinge interactie tussen de hoge snelheden van de brom- en snorfiets afkomstig vanaf het fietspad en de personenauto vanaf de rijbaan mogelijk zorgen voor een verhoogd risico. De positie van de brom- en snorfiets op de weg staat, door het hoge aandeel ongevallen op kruispunten van 50 km/u wegen, daarom ter discussie