Risicolocaties
De analyse leidt tot de volgende risicolocaties. De toelichting op de risicolocaties is opnieuw in lijn met het stappenplan risicoanalyse van het Kennisnetwerk SPV (zie inleiding Detailanalyse), maar dan toegespitst op locaties. Dit overzicht met risicolocaties is niet limitatief. Het is een voorbeeld die op basis van de nu beschikbare informatie laat zien hoe in lijn met het SPV risicogestuurd risicolocaties kunnen worden gesignaleerd én onderbouwd.
Galgenweg (Zevenbergen): 50 km/u wegen, fiets en e-bike, oudere fietser, jonge automobilisten.
De Galgenweg is een centraal gelegen noord-zuidverbinding voor zowel auto- als fietsverkeer, ten noorden van het centrum in Zevenbergen. Er wonen relatief veel jongeren (Torenveld, Krooswijk) die mogelijk ook automobilist zijn. Auto- en fietsverkeer uit de omliggende buurten bereikt onder andere via deze route het naastgelegen centrum, waar ook veel ouderen wonen. Ook bevinden zich veel VO-scholieren op de route, onder meer scholieren die uit Klundert de VO-locatie ten zuiden van het centrum van Zevenbergen bereiken. In de nabijheid bevinden zich ook enkele BO-locaties, waarvan de jonge scholieren de weg regelmatig oversteken. Op het zuidelijk gedeelte is ook een landelijke fietsroute aanwezig. Kruispunten met andere 50 km/u wegen zijn echter niet ingericht met VRI of rotonde. Oversteekvoorzieningen zijn maar op enkele plaatsen aanwezig en er wordt langs de rijbaan geparkeerd. Hoewel een parallel vrijliggend fietspad aanwezig, is ook fietsverkeer toegestaan met fietssuggestiestroken. Ook is de weginrichting is niet als 50 km/u herkenbaar. De rijsnelheid is niet zeer hoog (V85=50-55 km/u) en de intensiteit is relatief laag, met name richting het noorden (1000/2000 mvt/etmaal). In de afgelopen jaren vond er een enkel letselongeval plaats. De combinatie van de aanwezigheid van veel jonge automobilisten en ouderen in de omgeving, een beperkt veilige weginrichting en de aanwezigheid van veel fietsers (recreatieve, ouderen en scholieren) maakt deze wegen een risicolocatie.
Willem-Alexanderlaan / Oranjelaan / Zeestraat / De Meeren / Keizersweerd (Zevenbergen): 50 km/u wegen, fiets en e-bike, oudere fietser, jonge automobilisten.
In hetzelfde gebied zijn nog meer wegen aan te merken als risicolocaties. De Willem-Alexanderlaan, Oranjelaan, Zeestraat, De Meeren en Keizersweerd vormen oost-westverbindingen in de wijk. Zo is de voorrangssituatie op de Zeestraat ten aanzien van de kruisende 30 km/u straten onduidelijk ontbreken fietsvoorzieningen geheel. Op de Oranjelaan zijn deze fietssuggestiestroken er wel en maken veel minder scholieren gebruik van de straat, maar is de intensiteit behoorlijk hoog (ca. 6000 mvt/etmaal). In de afgelopen jaren vonden er een enkel lichte ongevallen plaats.
Langeweg / Tol / Nieuwendijk (Klundert): 30/50 km/u wegen, fiets en e-bike, snelheid in het verkeer, jonge automobilisten, snelheid in het verkeer.
Het kruispunt van de Langeweg met Tol en Nieuwedijk bevindt zich op een autoroute die de oostelijk gelegen wijken van Klundert en het industrieterrein Moerdijk verbindt met het centrum van Klundert. Echter wordt het kruispunt ook gebruik door VO-scholieren die de route via Nieuwendijk gebruiken om naar school in Zevenbergen te gaan. Er wonen relatief veel jongeren (die automobilist kunnen zijn) in Klundert. Tol en Langeweg zijn beiden 50 km/u wegen. Nieuwendijk takt hier als 30 km/u weg op aan, maar is enkele tientallen meters verderop een (voor autoverkeer semi-doodlopende) 60 km/u weg. Tol en Langeweg zijn een voorrangsweg met fietssuggestiestroken en de Nieuwendijk sluit hier niet met een uiritconstructie op aan. De ca. 1.200 mvt/etmaal hebben een rijsnelheid (V85) van ca.55/60 km/u en tevens ook op het eerste gedeelte van de (geasfalteerde) 30 km/u-zone (Nieuwendijk). In de afgelopen jaren vonden er een enkel lichte ongevallen plaats op de Langeweg en Tol. De combinatie van de aanwezigheid van veel jonge automobilisten in de omgeving, de snelheid in het verkeer, een beperkt veilige weginrichting en de aanwezigheid van veel fietsers (scholieren) maakt dit kruispunt een risicolocatie.
Molenstraat / Kadedijk (Fijnaart): 50/30 km/u wegen, fiets en e-bike, jonge automobilisten, snelheid in het verkeer.
De Molenstraat en Kadedijk verbinden (het zuidelijk deel) van Fijnaart met omliggende dorpen. Veel VO-scholieren rijden via deze straten het dorp uit en de Kadedijk maakt deel uit van regionale fietsroutes. Ook veel automobilisten bereiken het dorp via deze straten. Er wonen relatief veel jongeren (die automobilist kunnen zijn) in Fijnaart. Dichtbij het centrum (dat langs deze as ligt) zijn de wegen 30 km/u, maar daarbuiten zijn ze 50 km/u. De weginrichting van het 30 km/u gedeelte is niet sterk anders dan het 50 km/u-deel, wat op beide delen inboet op de herkenbaarheid. In het 30 km/u deel bevinden zich zowel kruispunten die in voorrang zijn geregeld, maar ook kruispunten waarop verkeer op deze as voorrang heeft. Er zijn ook (ongewenste) fietssuggestiestroken aanwezig op beide delen en is asfaltverharding toegepast (wat niet past bij 30 km/u). Op het 50 km/u-deel van de Kadedijk bevinden zich ca. 5.500 mvt/etmaal. Op de overige delen is dit ca. 2.000 tot 2.500 mvt/etmaal. Deze reden op het 50 km/u-deel vrij snel (V85=ca. 55/60 km/u), maar op het 30 km/u-deel ook (v85=40/45 km/u). In de afgelopen jaren vond er een enkele lichte ongeval plaats. De combinatie van de aanwezigheid van veel jonge automobilisten in de omgeving, de snelheid in het verkeer, een beperkt veilige weginrichting en de aanwezigheid van veel fietsers (recreatieve, ouderen en scholieren) maken deze straten een risicolocatie.
Steenpad (Helwijk / Willemstad): 50/60 km/u wegen, fiets en e-bike, oudere fietser, jonge automobilisten, snelheid in het verkeer.
Het Steenpad verbindt Helwijk met Willemstad. In deze omgeving (buurt Noordlangeweg) wonen relatief veel ouderen. Er wonen relatief veel jongeren (die automobilist kunnen zijn) in Helwijk. Veel VO-scholieren rijden via deze weg hun route naar school en het Steenpad maakt deel uit van regionale fietsroutes. De uiteinden bevinden zich binnen de bebouwde kernen van beide dorpen. Binnen de bebouwde kommen is de weg 50 km/u, daarbuiten 60 km/u. De inrichting is niet geheel conform Duurzaam Veilig ingericht. Op het 50 km/u-deel ontbreekt bij kruispunten met andere 50 km/u-wegen een inrichting met VRI of rotonde, ontbreken uitritconstructies van aantakkende 30 km/u straten en is in Helwijk geen vrijliggend fietspad aanwezig. Op het 60 km/u-deel zijn er geen snelheidsremmers op rechtstanden aanwezig, maar wel een vrijliggend fietspad. Op het Steenpad bevinden zich tussen Helwijk en Willemstad ca. 1.200 mvt/etmaal. Op het deel in Willemstad is dit ca. 2.000 mvt/etmaal. Deze reden op het 50 km/u-deel in Helwijk vrij snel (V85=ca. 65 km/u), maar op het 60 km/u-deel ook (v85=75 km/u). Op het 50 km/u-deel in Willemstad is de V85 ca. 55 km/u. In de afgelopen jaren vonden er enkele letselongevallen plaats binnen Willemstad. De combinatie van de aanwezigheid van veel jonge automobilisten in de omgeving, de snelheid in het verkeer, een beperkt veilige weginrichting en de aanwezigheid van veel fietsers (recreatieve, ouderen en scholieren) maken deze straten een risicolocatie.
Molendijk / Timberwolfstraat (Standdaarbuiten): 30/50 km/u wegen, fiets en e-bike, jonge automobilisten, snelheid in het verkeer.
Het gedeelte van de Molendijk (50 km/u) ten zuidoosten van de rotonde met de Markweg vormt de entree van het dorp voor zowel auto- als fietsverkeer. Op het kruispunt met de Timberwolfstraat (na ca. 30 meter: 30 km/u) buigt een deel van het verkeer af naar het centrum van de dorpskern. Er wonen relatief veel jongeren (die automobilist kunnen zijn) in Standdaarbuiten. Veel VO-scholieren rijden via het kruispunt hun route naar school en de Molendijk maakt deel uit van regionale fietsroutes. De inrichting is niet geheel conform Duurzaam Veilig ingericht. Op het 50 km/u-deel ontbreken oversteekvoorzieningen, ontbreekt een uitritconstructies van de aantakkende Timberwolfstraat en er is geen vrijliggend fietspad aanwezig. Op de Molendijk bevinden zich ca. 6.000 mvt/etmaal. Op de Timberwolfstraat ca. 3.200 mvt/etmaal. Deze reden op de Molendijk tussen Timberwolfstraat en rotonde ca. 45 km/u (V85), op de Timberwolfstraat ca. 40 km/uur (V85) en op de andere tak van de Molendijk ca. 65/70 km/u (V85). In de afgelopen jaren vond er een letselongeval plaats op het kruispunt. De combinatie van de aanwezigheid van veel jonge automobilisten in de omgeving, de snelheid in het verkeer, een beperkt veilige weg-/ en kruispuntinrichting en de aanwezigheid van veel fietsers (recreatieve, ouderen en scholieren) maken deze straten en dit kruispunt een risicolocatie.
Niervaertweg / Molenvliet (Klundert): 50 km/u wegen, fiets en e-bike, jonge automobilisten, snelheid in het verkeer.
De Niervaertweg en Molenvliet (beiden 50 km/u) ontsluiten het noordoostelijke deel van de kern Klundert. Er wonen relatief veel jongeren (die automobilist kunnen zijn) in Klundert. VO-scholieren rijden via de Niervaertweg naar school. De inrichting is niet geheel conform Duurzaam Veilig ingericht. Bij het kruispunt van de Niervaertweg en Langeweg (50 km/u) ontbreekt een rotonde/VRI en er is geen vrijliggend fietspad aanwezig, maar enkel fietssuggestiestroken. Op de Molenvliet zijn enkele kruisingen niet voorzien van uitritconstructies (Schansweg) of VRI’s/rotondes bij aantakkende 50 km/u wegen. Op de Molenvliet rijden ca. 1.000/1.500 mvt/etmaal met een V85 van ca. 50/60 km/u. Op de Niervaertweg is dit ca. 3.000 mvt/etmaal met een V85 van ca. 65 km/u. In de afgelopen jaren vonden er enkele ongevallen plaats op deze wegen, waaronder een letselongeval. De combinatie van de aanwezigheid van veel jonge automobilisten in de omgeving, de snelheid in het verkeer, een beperkt veilige weginrichting en de aanwezigheid van veel fietsers (scholieren) maken deze straten en verschillende daarop gelegen kruispunten risicolocaties.
Appelaarsedijk / Appelaarseweg / Stelledijk: 60 km/u wegen, jonge automobilisten, snelheid in het verkeer.
De Appelaarsedijk verbindt verschillende kernen ten zuiden van de gemeente Moerdijk met Fijnaart en de A59. Er wonen relatief veel jongeren (die automobilist kunnen zijn) in Fijnaart en in de verspreide huizen rond Fijnaart. Veel VO-scholieren uit Fijnaart en andere dorpen rijden via deze weg hun route naar school in de richting van Oud Gastel. Het kruispunt is geheel 60 km/u, maar niet geheel conform Duurzaam Veilig ingericht, aangezien de voorrang niet op een gelijkwaardige manier geregeld is. Het fietsverkeer bevindt zich op de Appelaarsedijk op éénrichtingsfietspaden aan weerszijden van de weg en heeft voorrang op kruisend autoverkeer en op fietsverkeer uit de Appelaarseweg maar niet op fietsverkeer op de Stelledijk. Fietsverkeer op de Appelaarseweg bevindt zich op de rijbaan. Op de Stelledijk wordt fietsverkeer op de rijbaan ingevoegd. Op de Appelaarsedijk bevinden ca. 2.500 mvt/etmaal maar de aantallen op de Stelledijk en Appelaarseweg zijn onbekend. Autoverkeer op de Appelaarsedijk rijdt vrij hard (V85=ca. 80/85 km/u). Op de Appelaarseweg is de V85=ca.60/70 km/u en op de Stelledijk lager (V85=ca. 55/65 km/u). In de afgelopen jaren vond er een ongeval plaats op dit kruispunt en op een aantal andere locaties op de Appelaarsedijk. De combinatie van de aanwezigheid van veel jonge automobilisten in de omgeving, de snelheid in het verkeer, een beperkt veilige weginrichting en de aanwezigheid van veel fietsers (recreatieve, ouderen en scholieren) maken deze straten een risicolocatie.