Overige aandachtspunten

De hierboven beschreven prioritaire risico-subthema’s zijn de thema’s die over het hele verkeerssysteem van Bergen op Zoom een bovengemiddeld risico vormen. Ook binnen de andere thema’s zijn er nog enkele risico’s te duiden in het verkeerssysteem van de gemeente Bergen op Zoom. Het algehele beeld van een risicothema is dan acceptabel en beter dan bij de hierboven genoemde thema’s, maar toch zijn er binnen de thema’s nog enkele duidelijke risico’s aan te wijzen. Deze risico’s worden aandachtspunten genoemd. Het betreft de volgende twee risico’s: Landbouwverkeer (vooral vanuit subjectiviteit) en 30 km/u wegen (specifiek gericht op een aantal wijken en grijze wegen)

Landbouwverkeer

In het buitengebied van Bergen op Zoom is vrij veel landbouwverkeer. Dit brengt risico’s met zich mee. Door het SWOV is onderzoek gedaan naar landbouwverkeer in het buitengebied en de slachtoffers bij ongevallen met deze voertuigen. Slachtoffers van een ongeval met een landbouwvoertuig vallen grotendeels bij de tegenpartij. De meeste slachtoffers vallen onder fietsers en inzittenden van bestel- en personenauto’s. Onder de doden is het aandeel fietsers het hoogst. Onder de ernstig verkeersgewonden was in de periode 2005-2009 het aandeel inzittenden van bestel- en personenauto’s het hoogst. Het aandeel slachtoffers onder bestuurders en eventuele passagiers van het landbouwvoertuig is een stuk lager. Het overgrote deel van de dodelijke ongevallen met landbouwvoertuigen gebeurt op wegen buiten de bebouwde kom: op 80- en 60 km/uur-wegen. Een belangrijke ongevalsoorzaak is de breedte van het (land)bouwvoertuig in combinatie met vooral smalle wegen, evenals het feit dat het zicht van de bestuurder vaak geblokkeerd wordt door delen van het voertuig, werktuigen of lading. Ook de zichtbaarheid en herkenbaarheid van landbouw­voertuigen in het donker kan een probleem zijn. In Bergen op Zoom wordt deze onveiligheid met name vanuit subjectiviteit ervaren.

30 km/u wegen in enkele wijken en grijze wegen

De meeste wijken in de gemeente Bergen op Zoom kennen een inrichting die vrij goed voldoet aan de Duurzaam Veilig richtlijnen. Er zijn echter ook enkele uitzonderingen. Met name in Gageldonk, omgeving Rijtuigweg (Havenkwartier) en Meilust is er qua Duurzaam Veilig inrichting nog ruimte voor verbetering. Denk hierbij o.a. aan het vervangen van gesloten verharding voor klinkers en de aanleg van snelheidsremmende maatregelen.

Daarnaast zijn er in diverse wijken ook de zogenaamde ‘grijze wegen’. Wegen met een maximumsnelheid van 30 km/u en een gebied/wijk ontsluitende functie, maar met onvoldoende ruimte om deze volledig in te richten als Duurzaam Veilig 50 km/u weg, met o.a. vrijliggende fietspaden. Doordat de intensiteit van zowel het gemotoriseerd verkeer als het fietsverkeer hier relatief hoog is ontstaan hier risico’s voor de verkeersveiligheid.