Risicolocaties

De analyse leidt tot de volgende risicolocaties. De toelichting op de risicolocaties is opnieuw in lijn met het stappenplan risicoanalyse van het Kennisnetwerk SPV (zie inleiding Detailanalyse), maar dan toegespitst op locaties. Dit overzicht met risicolocaties is niet limitatief. Het is een voorbeeld die op basis van de nu beschikbare informatie laat zien hoe in lijn met het SPV risicogestuurd risicolocaties kunnen worden gesignaleerd én onderbouwd.

Poppestraat, 50 km/u gedeelte (St. Willebrord): 50km/u wegen, fiets en e-bike, snelheid in het verkeer.
 De route maakt onderdeel uit van een belangrijke verbinding tussen St. Willebrord en zowel de kern Hoeven als de A58 ten noorden van deze kern. Op de Poppestraat bevinden zich ook BO-scholieren vanwege de nabijheid van een school, die kinderen vanuit de omgeving aantrekt. Deze wonen verspreid over het gehele dorp, waardoor er BO-scholieren zowel de straat oversteken als er overheen rijden. De 50 km/u weg is grotendeels niet overeenkomstig Duurzaam Veilig ingericht. Er is geen vrijliggend fietspad en er zijn vrijwel geen oversteekvoorzieningen (m.u.v. nabij de school). De straat wordt gebruikt door aanzienlijk wat autoverkeer (ca. 5500/6000 mvt/etmaal) en de rijsnelheid wordt beperkt overtreden (v85=ca. 55km/u). De combinatie van fietsverkeer, de nabijheid van een school, de inrichting van de 50km/u weg en de hogere wegintensiteiten leidt tot een aanzienlijke kans dat er conflicten ontstaan tussen fietsers en overig verkeer. Er hebben zich enkele ongevallen voorgedaan op met name kruispunten.

Achterhoeksestraat (Rucphen): fiets en e-bike, ouderen, snelheid in het verkeer.
 De Achterhoeksestraat komt uit op de hoofdverkeersader tussen Rucphen en Sprundel waar ook een aantal voorzieningen zijn gelegen. In het dorp is het een 30 km/u straat wat zich in een wijk bevindt met relatief veel ouderen. De 30 km/u straat is niet geheel als zodanig herkenbaar ingericht (er is gedeeltelijk rijbaanscheiding aangebracht) en er zijn vrijwel geen snelheidsremmende maatregelen aangebracht. De straat is relatief rustig in het midden van het dorp (ca. 100 mvt/etmaal), maar aan de uiteinden enigszins drukker (ca. 500 mvt/etmaal). De maximumsnelheid wordt wel aanzienlijk overschreden (v85=ca. 45km/u). De combinatie van aanwezigheid van ouderen en voorzieningen, de weginrichting van de 30km/u straat en de hogere rijsnelheden leidt tot een aanzienlijke kans dat er conflicten ontstaan tussen ouderen en autoverkeer. Er hebben zich enkele ongevallen zonder letselschade voorgedaan.

Sint Martinusstraat/Bernhardstraat (Rucphen): 60km/u wegen, fiets en e-bike, snelheid in het verkeer.
 De Sint Martinusstraat verbindt de kern Rucphen met de A58. De Bernardstraat verbindt deze route met Sint Willebrord en loopt in het noordelijke deel van de Rucphenseweg over als 60 km/u weg. Het zuidelijk deel van de Sint Martinusstraat (30 km/u weg), komende door een gedeelte van Rucphen met relatief veel oudere inwoners, takt hier op de laatste meters als 60 km/u weg in het buitengebied op aan. Het 60 km/u kruispunt (Bernhardstraat) is niet voorzien van een plateau/snelheidsremmende maatregel en de voorrang is niet gelijkwaardig geregeld. De verbinding tussen de A58 en Rucphen is relatief druk (ca. 5500 mvt/etmaal) en de tak richting St. Willebrord is rustiger (ca. 1000 mvt/etmaal). De maximumsnelheid wordt op de doorgaande 60 km/u weg enigszins overschreden (v85=ca. 60/70 km/u). De combinatie van de weginrichting van het 60km/u gedeelte, de hogere rijsnelheden leidt tot een aanzienlijke kans dat er conflicten ontstaan tussen het autoverkeer op het kruispunt. De combinatie van de aanwezigheid van bovengemiddeld veel ouderen en de wegintensiteit leidt tot een aanzienlijke kans dat er conflicten ontstaan tussen oudere fietsers en het autoverkeer. Er hebben zich enkele ongevallen zonder letselschade voorgedaan.

Gebrande Hoefstraat/Postbaan (Rucphen): 60km/u wegen, fiets en e-bike, snelheid in het verkeer.
 De Gebrande Hoefstraat vormt de hoofdverbinding tussen Rucphen (alsmede Sprundel) en Roosendaal. De route wordt (via een vrijliggend fietspad) ook volop gebruikt door VO-scholieren en ook door het OV (lijn 32). De Postbaan vormt hiermee een kruispunt. Op alle takken van het kruispunt geldt een maximumsnelheid van 60 km/u, maar het kruispunt is niet geheel overeenkomstig Duurzaam Veilig ingericht. Het kruispunt is niet voorzien van een plateau (een drempel is enige meters verderop aangebracht op de Gebrande Hoefstraat) en van een gelijkwaardige voorrangssituatie is geen sprake: het fietspad is vrijliggend en ligt samen met de Gebrande Hoefstraat in de voorrang. De Gebrande Hoefstraat is niet heel druk of rustig te noemen (ca. 3500 mvt/etmaal) en de rijsnelheid wordt aanzienlijk overtreden (v85=ca. 70/75km/u). Op de Postbaan is de rijsnelheid ter hoogte en ten zuiden van het kruispunt passend, maar ligt hoger op enige afstand ten noorden van het kruispunt (v85=ca. 80km/u). De intensiteit is laag (ca. 600 mvt/etmaal). Fietsverkeer steekt beperkt de drukste as over. De combinatie van (school)fietsverkeer en de inrichting van het 60km/u-kruispunt leidt tot een kans dat er conflicten ontstaan tussen kruisend (fiets)verkeer. In de nabijheid van dit kruispunt hebben op de Gebrande Hoefstraat zich enkele ongevallen voorgedaan.